wtorek, 27 listopada 2012

Aranżacja małej kuchni

Autorem artykułu jest Urszula Tomaszewska


Jakże często martwimy się niewielkim metrażem naszej kuchni. Marzymy, by projektowane wnętrze było przestrzenne i pakowne, a tymczasem nasza kuchnia przypomina raczej maleńką klitkę, niż kuchnie oglądane w folderach. Nie pozostaje nam jednak nic innego, jak zaakceptować rzeczywistość .

Zamiast narzekania warto przystąpić do projektu, z myślą „ wszystkiego mieć nie możemy". Pogodzenie się z rzeczywistością to pierwszy krok do sukcesu. Popuszczone wodze fantazji stworzą wnętrze o niezapomnianym klimacie.

Nie próbujmy ślepo kopiować z katalogów. Każda aranżacja wnętrza jest niepowtarzalna, bowiem każda kuchnia ma inne wymiary i wymogi. Zacznijmy od pomiaru metrażu. Jest on podstawą, by zaprojektować dobrze wnętrze.
Przed zakupem wyposażenia do kuchni przeanalizujmy wszystkie za i przeciw.

Chłodziarka powinna być dostosowana do warunków pomieszczenia. Duża czy mała? Obecnie dobrze zaopatrzony rynek nie zmusza nas do magazynowania wielkiej ilości zapasów. Ostatecznie, gdy kuchnia jest bardzo mała możemy zastosować lodówkę podblatową.

Nie upierajmy się, by piekarnik umieścić wysoko. Takie rozwiązanie zabiera powierzchnię blatu, którego i tak nam w maleńkich kuchniach brakuje.

Zlewozmywak- to jedno z podstawowych miejsc pracy w kuchni. Aranżacje wnętrz, w których powierzchnia nas mocno ogranicza wymagają wielu ustępstw. Niekiedy musimy przystosować się do pracy w utrudnionych warunkach i radzić sobie w zlewozmywaku jednokomorowym. Niedogodność ta zostaje zniwelowana poprzez wkomponowanie zmywarki, o ile oczywiście znajdzie się na nią kącik. Najwęższe zmywarki mają 45 cm.
W takich kuchniach dobrze jest, gdy meble kuchenne wykonujemy na zamówienie Rozwiązanie to, chociaż kosztowniejsze, pozwoli na wykorzystanie każdego centymetra powierzchni. W malej kuchni ratunkiem na zwiększenie pakowności może być zaprojektowanie górnych szafek do sufitu.

Uważajmy jednak, by nie przytłoczyć wnętrza. Zastosowanie szkła w aranżacji może optycznie ulżyć. Dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie szuflad, kół obrotowych i koszy cargo ułatwiających skorzystanie z trudno dostępnych zaułków.

Warto wiedzieć, że w takich kuchniach:

 Kształt i kolor mebli nie mogą być przypadkowe.

 Zastosowane materiały powinny być łatwe w utrzymaniu: opary i lotne tłuszcze w małych wnętrzach są szczególnie dokuczliwe.

Starajmy się stworzyć wnętrze optycznie przestronne i zachęcające: mała kuchnia także może urzekać urodą.

Projektant wnętrz Urszula Tomaszewska

---

Aranżacje wnętrz Lublin

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz